Aangenomen motie over FOC

De VVD Assen staat voor een krachtige, levendige binnenstad. Een FOC kan hier, mits de randvoorwaarden goed zijn, aan bijdragen. Op de raadsvergadering van 11 februari heeft gemeenteraadslid Martin Rasker onderstaande motie ingediend. Deze motie zorgt voor die goede randvoorwaarden en geeft diverse aanknopingspunten voor een sterke binnenstad. 


De mede-indieners van deze motie zijn D66 Assen en de Stadspartij PLOP.



Onderwerp : De krachtige binnenstad Assen

De gemeenteraad van Assen, in vergadering bijeen op 11 februari 2016;

Constaterende dat

  • Assen een aantrekkelijke binnenstad heeft en wil houden voor inwoners, werknemers, bezoekers en toeristen. De binnenstad heeft een groot voorzieningenaanbod, ambitieuze culturele trekkers en potentie voor een bruisend cultureel hart met leuke (horeca)activiteiten. Niet voor niets sleepte Assen in 2013 een nominatie binnen voor aantrekkelijkste binnenstad van Nederland.
  • Het duidelijk is dat de binnenstad van Assen, even als veel andere binnensteden in Nederland, voor een grote opgave staat om aantrekkingskracht te behouden, het winkelbestand te versterken en leegstand terug te dringen. De recente negatieve ontwikkelingen rond een aantal grote landelijke winkelketens maakt die opgave alleen maar scherper en urgenter.
  • Deze opgave maakt dat doelgericht en gezamenlijk opgetrokken wordt door de gemeente, ondernemers en vastgoedeigenaren om op korte termijn te komen tot een herijkte binnenstadsvisie met een gezamenlijk actieprogramma voor een krachtige en aantrekkelijke binnenstad.

Van oordeel dat

  • De urgentie voor een herijkte binnenstadsvisie en gezamenlijke actieprogramma  nu al aanwezig is, onder andere blijkend uit de hoge leegstandspercentages. Op korte termijn is dan ook een voortvarende aanpak van de Asser binnenstad noodzakelijk. Hierbij moeten negatieve spiralen moeten doorbroken en door alle partijen positief, vanuit een gezamenlijke focus worden gewerkt aan een gezamenlijk doel; namelijk een krachtige binnenstad.
  • Het van groot belang om op korte termijn te komen tot herijkte binnenstadsvisie en gezamenlijk actieprogramma voor een krachtige en aantrekkelijke binnenstad met bijbehorende investeringen. Deze moet samen met alle betrokken partijen (m.n. Gemeente, MKB en vastgoedondernemers) worden opgesteld en uitgevoerd.
  • Het proces rondom de mogelijke komst van een FOC versterkt de noodzaak voor een stevige investering in de goede relatie tussen alle belanghebbenden in de binnenstad, hierbij is een stevige inzet vanuit de gemeente gelegitimeerd.

Besluit het College op te dragen om:

1.  Met urgentie een herijkte binnenstadsvisie en gezamenlijk actieprogramma met bijbehorende investeringen voor een krachtige en aantrekkelijke binnenstad op te stellen en daarbij onderstaande kaders mee te nemen:

  • Bij het opstellen van deze binnenstadsvisie en het gezamenlijk actieprogramma worden alle partijen, daaronder begrepen ondernemers, vastgoedondernemers, inwoners, in het bijzonder de jongeren en externe deskundigen met een visie op binnenstedelijke ontwikkeling betrokken, onder leiding van een onafhankelijke externe procesmanager;
  • hierbij zal het zowel over de hardware (de transformatie van vastgoed) als de software (van aanbod- naar vraaggericht, innovatieve winkelconcepten, heldere en eenduidige profilering) moeten gaan;
  • een af te sluiten retaildeal zal daar als extra impuls onderdeel van uitmaken;
  • daarbij open te (blijven) staan voor mogelijk concrete initiatieven voor een City Outlet in de binnenstad;
  • een herijkte binnenstadsvisie inclusief gezamenlijk actieprogramma te ontwikkelen, welke gereed is in het vierde kwartaal van 2016;
  • In de herijkte binnenstadsvisie inclusief gezamenlijk actieprogramma, wordt  onder meer inzichtelijk gemaakt;
    o   een visie op de toekomstige identiteit van de binnenstad;
    o   welke investeringen noodzakelijk zijn in het kader van de herstructurering van de binnenstad;
    o   een professionele opzet van citymarketing in combinatie met Centrummanagement waar zowel publieke als private partijen hun actieve bijdrage leveren;
    o   een instrumentarium en aanpak ter bestrijding van de leegstand in de binnenstad;
    o   de plannen en activiteiten van lokale ondernemers en vastgoedondernemers die integraal onderdeel uitmaken van het actieprogramma.
  • bij de voorjaarsnota aan te geven welke substantiĆ«le ruimte vanuit de gemeente voor cofinanciering beschikbaar is vanuit de REP middelen, naast de private middelen die benodigd zijn voor de totale financiering.
  • indien en voor zover er een FOC wordt gerealiseerd hierin mee te nemen dat eenmalige inkomsten (bijvoorbeeld grondverkoop) en structurele inkomsten  vanuit het FOC zoveel mogelijk worden aangewend ten behoeve van de binnenstad en de citymarketing;
  • ter bevordering van de binnenstad wordt het huidige, terughoudende beleid ten aanzien van de perifere detailhandel gehandhaafd tot dat hier door de gemeenteraad expliciet anders over besloten wordt;

2.  De Gemeenteraad hierin te betrekken en uitvoerig over te blijven informeren.


En gaat over tot de orde van de dag,
Assen, 11 februari 2016