Amendement op voorstel 'Wijziging inzamelfrequenties huishoudelijk afval': beloon inwoners zichtbaar

Op 11 februari besloot de gemeenteraad over het voorstel om de regelmaat te veranderen waarmee verschillende soorten huishoudelijk afval worden opgehaald. In dit voorstel wordt tevens gemeld dat de huidige opzet van afvalinzameling leidt tot een lastenverlichting van ca. 20 Euro per huishouden voor 2017 en volgende jaren. Het amendement door de VVD-fractie op dit voorstel richt zich op het zichtbaar melden van deze merkbare lastenverlichting aan de inwoners die hiervoor netjes hun afval gescheiden hebben aangeboden. Hieronder volgt de volledige tekst van het amendement.

Amendement: Wijziging inzamelfrequenties huishoudelijk afval


De Raad van de gemeente Assen in vergadering bijeen op 11 februari 2016:

Constaterende dat in het betreffende Raadsvoorstel in de paragraaf ‘Financiële toelichting’ staat:
"Het verwachte effect op de afvalstoffenheffing voor 2017 is plus-minus € 20, dit effect kan worden betrokken bij de totale lastendruk en de opgaven voor de begroting 2017 en volgende jaren".

Overwegende dat:

  • het een positieve stimulans is om de inwoners zichtbaar te belonen voor hun inspanningen om te komen tot een betere afvalscheiding;
  • er bij de behandeling van het raadvoorstel, in de tweede termijn, brede steun werd uitgesproken voor een dergelijke belonende stimulans naar de inwoners;
  • in de tekst “plus-minus € 20” per huishouden wordt bedoeld.


Besluit:

De hierboven aangegeven tekst van het raadsvoorstel te vervangen door:

"Het verwachte effect op de afvalstoffenheffing voor 2017 is plus-minus € 20 per huishouden. Dit positieve effect zal ‘zichtbaar’ terug worden gegeven aan de inwoners en daarmee voor hen een merkbare lastenverlichting op de afvalstoffenheffing betekenen voor 2017 en volgende jaren".