Vruchtbaar bezoek van het VVD Defensienetwerk aan JWF Kazerne

Om maandag 4 april bracht het VVD Defensienetwerk een bezoek aan de Johan Willem Frisokazerne.

Het bezoek van het VVD Defensienetwerk aan de Johan Willem Frisokazerne bracht veel mensen naar Assen. Zoals Ronald Vuijk, VVD-woordvoerder voor defensie in de Tweede Kamer, samen met de initiatiefnemer Niek Lobé. Daarnaast waren er lokale bestuurders plus leden en voorzitters van lokale fracties en de afdelingen Utrechtse Heuvelrug, Amersfoort, Apeldoorn, Soest, Woensdrecht, Westerveld en natuurlijk Assen.

Na een warm welkom gaf plaatsvervangend brigadecommandant Kolonel Hagenaars een inleiding over 43 Gemechaniseerde Brigade en over ontwikkelingen binnen defensie op gebied van dreiging, gereedheid en materieel. Daarbij werden helder de voordelen benoemd van de onlangs gestarte Duits-Nederlandse samenwerking met de 1ste Panzerdivision. Van de gelegenheid tot vragen en discussie werd volop gebruik gemaakt. Meer informatie over 43 Gemechaniseerde Brigade vindt u hier.

Vervolgens bracht het gezelschap een bezoek aan het Stoottroepenmuseum, dat speciaal voor deze gelegenheid was geopend. Daar werd enthousiast verteld over de bijzondere ontstaansgeschiedenis, de prestaties en geschiedenis van het Regiment Stoottroepen Prins Bernhard. Onder begeleiding van twee geboren vertellers is daarna het museum verkend.

Vervolgens is er gesproken over de zogenaamde 'Business Case JWF Kazerne'. Deze handelt over het bestaan, nut en toekomst van de JWF-kazerne in Assen. Onlangs is in het kader hiervan de Dienst Vervoer & Ondersteuning (DV&O) van het de Dienst Justitiële Inrichtingen medegebruiker geworden van de kazerne. Omdat ook dit een geüniformeerd én wapen dragend onderdeel is, sluit dit goed aan op andere activiteiten en faciliteiten op de kazerne. Onder aanvoering van de heer Hut, Coöordinator Activiteiten DV&O, werden vervolgens op de locatie van DV&O diverse gespecialiseerde voertuigen bewonderd en is verteld wat de kernactiviteiten omvatten. Daarbij bleven vooral cijfers hangen als ca. 800 dagelijkse verplaatsingen en zo'n 1,6 miljoen jaarlijks verreden kilometers.

Vervolgens was het tijd voor de borrel en werd er afgesloten met een gezamenlijke nasi-maaltijd.

Tijdens dit vruchtbare bezoek is er veel informatie uitgewisseld tussen alle bezoekers en gastheren over de kansen, bedreigingen en eigenaardigheden binnen gemeenten met defensie-onderdelen binnen hun grenzen. Erg leerzaam en voor herhaling vatbaar!