Raadsbijdrage VVD Fractie Begroting 2016

Onderstaande tekst werd vanmiddag door fractievoorzitter Roald Leemrijse uitgesproken. Het is de bijdrage voor de Najaarsnota 2015 / Fractie Begroting 2016. Hier vindt u de algemene stand van zaken in de gemeentelijke politiek van Assen. Ook kunt u lezen hoe de VVD fractie hier tegen aan kijkt.

Voorzitter,

 

“De Nederlandse economie maakt een inhaalslag”

“Er zijn echter vier bedreigingen voor de Nederlandse economie”

“Maar de stemming blijft goed voor onze Nederlandse economie”

3 recente koppen van onze nu nog nationale bank, een links georiënteerde krant en een wat objectievere liberale krant. De VVD concludeert, samen met het neutrale CBS, dat het beeld van de economie nauwelijks verandert en dat betekent dat bijna alle seinen die bepalend zijn voor de stand van de Nederlandse economie op groen staan!

Speerpunten voor de VVD blijven dan ook blijven investeren in de lokale economie, een veilige stad, innovatie en ondernemerschap, ook in het sociaal domein, én gezonde gemeentefinanciën met lagere belastingen, omdat het kan!

 

Alvorens deze thema’s verder uit te diepen, wil ik stil staan bij het meest actuele politieke thema van de afgelopen maanden: Het vluchtelingendebat. Het is de taak van het Rijk en Europa om op internationale schaal hun verantwoordelijkheid te nemen. De gemeente Assen heeft, gelukkig ruim voordat het tumultueuze rumoer in Nederland uitbrak, een keuze gemaakt voor tijdelijke noodopvang van vluchtelingen in de TT-Hal en 1.000 asielzoekers vanaf 1 januari aan de Schepersmaat. Daarmee neemt Assen met 67 duizend inwoners haar verantwoordelijkheid. Met instemming heeft de VVD kennis genomen van de herbevestiging van deze aantallen afgelopen week in het overleg tussen Commissaris en Burgemeesters. Voor ons is de maximale inspanning in de opvang van de migrantenstroom in Assen bereikt. Als lokale VVD zien wij toe op de juiste taakverdeling tussen de overheidslagen en instanties, zoals het COA.

Wij hebben zorgen over de vestiging van toenemende aantallen statushouders. (170 in 2016, +50%) Hoe gaat het college hierop tijdig inspelen zodat de wachtlijsten niet verder oplopen en de huisvesting van statushouders niet ten koste gaat van Assenaren die al jarenlang op een woning wachten?

Laten wij het brede draagvlak in onze raad en bij de inwoners van Assen koesteren in dit weerbarstige dossier. 

 

Economie en veiligheid

Het is blijf ons credo: De VVD wil blijven investeren in de stad. De rol van de overheid is regisserend en stimulerend, waarbij ondernemers en bedrijven het voortouw nemen en tot realisatie komen. Indien de gemeente zelf aan het roer staat of inkoopt, willen wij het regionale bedrijfsleven extra kansen geven. Dat is goed voor de regionale werkgelegenheid.

Wij kijken uit naar de informatieavond voor de raad over het economisch beleid.

Met dit college delen wij de visie van een aantrekkelijke, levendige binnenstad met een uitgebreid voorzieningenpakket. Zeker nu blijft de programmatische aanpak van de binnenstad en de samenwerking met stakeholders van levensbelang. Graag willen wij voor de aanpak van de Binnenstad een concrete agenda zien, met daarin het onderzoek vanuit de Taskforce Binnenstad, de herijking van de visie aantrekkelijke binnenstad, het bestemmingsplan en het uitvoeringsplan bij de structuurvisie?

Natuurlijk is ook de woningbouw belangrijk voor het blijven investeren in de stad. Met het nieuwe Woonplan en de toekomstige woningbouwprogramma’s dient dit college vast te blijven houden aan het mantra “niet zorgen voor, maar zorgen dat”. De VVD vindt dat het zelf bouwen van sociale woningbouw zijn functie heeft gehad; nú is de tijd om samen met corporaties en marktpartijen op te trekken en nieuwe investeringsmodellen te ontwikkelen. 

De VVD ziet nadrukkelijk kansen om het economisch beleid, met name Sensortechnologie, te koppelen aan veiligheid. Bij het nieuwe Integrale Veiligheidsbeleid is de raad uitgenodigd om mee te denken en met voorstellen te komen voor innovatie in het veiligheidsbeleid. Want met het nieuwe veiligheidsbeleid willen wij proactief en innovatief zijn. En het doel is minder criminaliteit, minder overlast en meer veiligheidsbeleving.

Aangezien Assen met Sensor City een grootstedelijk levend laboratorium wil ontwikkelen (Living Lab), heeft de VVD-fractie zich verdiept in mogelijke toepassingen. En wat blijkt: De mogelijkheden om sensortechnologie en diverse metingen te combineren met invloedrijke (big) data zijn kansrijk voor het veiligheidsbeleid, de levendige en veilige binnenstad en voor evenementen.

Wij gaan een motie indienen (mede met CDA, OpAssen, …) waarin wij het college vragen een onderzoek ‘Sensoren voor veiligheid’ uit te laten voeren. Verricht dit onderzoek in samenwerking met de stakeholders in veiligheid, vooral ook de politie, en met stakeholders in sensortechnologie, bedrijven, kennisinstellingen en natuurlijk Sensor City. En leer ook van andere steden.

De VVD verwacht Assen hiermee nog beter te kunnen positioneren als Sensor City met potentieel voor meer werkgelegenheid en meer opleidingslaatsten. 

 

Sociaal Domein

De komende jaren in het sociaal domein staan in het teken van de transformatie met als resultaat de echte kanteling in de zorg te bereiken. Uiteraard staat voor de VVD de bekende 3-trapsrakket voorop: eigen kracht en verantwoordelijkheid, gebruik maken van een eigen netwerk en zorg bieden aan mensen die het echt nodig hebben. Net als het college koesteren wij de budgettaire neutraliteit. De financiën van zorg, welzijn en jeugdzorg blijven onder druk staan. Wij hebben veel waardering voor de actieve lobby van dit college over de bekostigingsmodellen (een duur woord voor het verdelen van een grote zak met geld) samen met gemeenten als Lelystad en Gouda richting het Rijk om de geldstromen positief bij te buigen.
 Echter, willen wij voldoende zorg en kwaliteit blijven bieden aan onze inwoners dan zijn meer innovatie, meer ondernemerschap en creatieve benaderingen nodig. Het bieden van zorg, welzijn en jeugdzorg is het vak van de zorgondernemer en zorginstellingen. Verleid hen, vanuit hun specialisme, tot vernieuwingsdrang. De VVD vraagt om met uitdagende aanbestedingen deze partijen te verleiden innovatieve aanbiedingen uit te brengen tegen aantrekkelijke tarieven. 

De VVD ziet de voortgang die wordt geboekt in de cultuursector, zoals de samenwerking in De Nieuwe Kolk tussen Bibliotheek en Theater en een nieuwe subsidierelatie met het Drents Museum. De kaders van het cultuurbeleid stammen al weer uit 2008; wij kijken dan ook uit naar het raadsdebat over de cultuuragenda in het voorjaar. Bij de overgang van CBK-activiteiten naar Drents Museum blijkt dat het CBK subsidies ook voor andere doeleinden gebruikte. Het 1-op-1 doorzetten van deze subsidies naar het Museum vindt de VVD een stap te ver. Is het college bereid een deel van deze subsidie in de begroting te reserveren zodat de Raad bij de actualisatie over financiële ruimte beschikt voor ambities en kaders? 

 

Gezonde gemeentefinanciën en lagere belastingen

Het college stelt voor de gemeentelijke belastingen in 2016 te verhogen, vooral de OZB gaat meer omhoog dan de inflatie. Aan het college vragen dit opnieuw te beoordelen zou retorisch zijn.

Daarom vragen wij aan de raad deze belastingverhoging kritisch te beschouwen?

Criteria voor ons zijn:

1. Het weerstandsvermogen versus de risico’s.

2. De uitzichten van het positief veranderend economisch tij.

3. De financiële ruimte in de Begroting en de Najaarsnota voor een hogere onvoorzien post en het aflossen van oude, dure leningen.

De VVD concludeert dat het verantwoord is deze belastingverhoging in 2016 te schrappen uit de begroting. U toch ook?

De afvalstoffenheffing dient kostendekkend te zijn. In de gemeentebegroting 2015 is opgenomen dat alle inwoners via de afvalstoffenheffing een nieuwe Rijksbelasting van 200 duizend euro moeten ophoesten. Nu blijkt uit de Najaarsnota dat deze afvalbelasting door de afvalverwerker Attero wordt betaald. Dat is dubbelop! Onze inwoners betalen nu teveel voor hun afval, bijna 3% van het tarief. Voorzitter, hoe gaan we dit geld teruggeven aan de Assenaren? 

Tot slot wil ik het Grondbedrijf benoemen. Een belangrijke spelregel is de gescheiden financiering van het grondbedrijf en de normale gemeentebegroting. De afgelopen jaren is in rap tempo de algemene reserve geslonken. Indien de gemeente nieuwe ontwikkelingen van het Havenkwartier, Veemartktterrein en Kloosterveen wil oppakken, schiet de reserve vele miljoenen in de min. Er is onvoldoende ruimte voor ambities en onvoldoende ruimte om te investeren in ontwikkelingen van derden. Over de gevolgen voor projectontwikkeling, initiatieven en ook de werking van het grondbedrijf zouden wij graag in een aparte setting met college en specialisten doorpraten? 

 

Afsluiting
 De VVD fractie had een omvangrijke lijst aan technische vragen gesteld. Dat heeft veel inspanning gekost van het ambtelijk apparaat en daarvoor onze dank. Niet alle onderwerpen zijn teruggekomen in dit verhaal, maar zijn niet voor niets geweest. Enerzijds nemen wij met deze vragen onze controlerende taak als gemeenteraad uiterst serieus. Anderzijds levert dit weer belangrijke inzichten op voor onze bijdragen in het komende jaar. Nogmaals dank. 

Ook in 2016 wil de VVD blijven investeren in Assen voor economische groei en werkgelegenheid. Waarbij wij kansen zien voor sensortechnologie en een veilige stad in een groot stedelijk levend lab.

De VVD pleit voor innovatie en ondernemerschap in het sociaal domein.

En de VVD blijft zich inzetten voor lagere belastingen, beste collega raadsleden, u nu toch ook?