(Canv)Assen

Deze maand trekken verspreid over heel Drenthe verschillende teams de paden op en de lanen in. Om te gaan canvassen, zoals afgelopen zaterdag door vrijwilligers van de VVD Assen. Waaronder het Asser Bestuurslid Michiel Hasslacher: “Canvassen is enorm belangrijk. Niet om te vertellen wat wij allemaal willen, maar om eens te luisteren wat de inwoners van Assen willen. Eigenlijk heel erg leuk om te doen. Ondanks de druilerige ochtend hebben we leuke gesprekken gevoerd met bewoners van Oud-Zuid.”

Michiel Hasslacher: “Canvassen is de kunst om de straat op te gaan en met bewoners korte gesprekken te voeren. Geen agressieve aanpak en vooral geen discussies. En al helemaal anders denkenden niet op andere gedachten proberen te brengen. Maar gewoon vragen wat er aan hun buurt of in de rest van Assen verbeterd kan worden.”

 

Daarbij werkt persoonlijke aandacht en echte interesse het best. Want politiek wordt toch vooral bedreven door mensen, niet door partijen. “We kregen vooral problemen over parkeren, te hard rijden, hangjeugd en rommel in het bos te horen. Daar kunnen we direct mee aan de slag. Want je moet er natuurlijk wel iets mee doen. Zo brengen we de politiek weer terug bij de mensen.”

 

Veel vrijwilligers moeten toch een drempel over voordat ze mee willen canvassen. Statenlid Willemien Meeuwissen: "Ze zijn bang dat bewoners het als opdringerig ervaren als je bij ze aanbelt. Maar dat is in de praktijk helemaal niet het geval! Het is toch de kunst van het korte gesprek. En de persoonlijke aandacht. Mensen willen graag vertellen wat ze vinden van hun buurt en welke verbeteringen ze zouden willen zien." Om de laatste koudwatervrees weg te nemen organiseert de VVD Drenthe ook canvas-trainingen. Willemien Meeuwissen: "Dat kan ik iedereen aanraden. Het is echt hartstikke leuk om te doen!"