Schouders zij-aan-zij
De afgelopen maanden zijn daar hele goede stappen in gezet. Om meer vaart in Assen te krijgen is de nieuwe binnenstadsorganisatie Vaart in Assen opgericht. Hierin werken ondernemers, horeca en vastgoedeigenaren samen. Ook is het initiatief “Bezorgde Burgers van Assen” gestart, met veel Assenaren die mee willen denken over de vraag: hoe maken we van het winkelcentrum een kloppend stadshart? De inwoners van de binnenstad zijn daarbij ook belangrijk: zij gaan immers het meeste merken van de veranderingen. Stuk voor stuk uitstekende initiatieven die de komende jaren gezamenlijk aan de slag gaan en waar we hopelijk veel van blijven horen en zien.
Ook de politiek mag daar natuurlijk niet in ontbreken. Maar wat is er concreet nodig? In de eerste plaats moeten politici de toon zetten. Die toon moet optimistisch zijn. Natuurlijk kunnen er dingen beter, maar Assen is een prachtige stad, met een geweldig historisch centrum. Die leegstand is maar tijdelijk, daar komen we echt wel overheen nu we met z’n allen de schouders eronder zetten. De bijeenkomst van “Vaart in Assen” op 13 maart heeft laten zien dat alle schouders zij-aan-zij staan. De gemeente moet daar niet voor, niet achter, maar ook naast staan.
Schouders
van de gemeente
We moeten de kracht van de gemeentelijke schouders niet onderschatten. De afgelopen jaren hebben Assenaren, via belastingen, veel geld gespaard in gemeentelijke reserves. Die mogen best ingezet worden, als de hele stad daar baat bij heeft. De VVD blijft een partij van financiële verantwoordelijkheid: de investeringen moeten dus wel verantwoord gebeuren. Maar het moet in ieder geval meer zijn dan de 3 miljoen zijn die nu is toegezegd. Zeker als je dat in perspectief plaats met de 100 miljoen die door marktpartijen wordt geïnvesteerd.
Waar moet dat extra geld voor gebruikt worden?
Natuurlijk is er geld nodig voor het realiseren van een meer compacte
binnenstad, bijvoorbeeld het ondersteunen van bedrijfsverplaatsingen. Maar
daarbij denken we ook aan meer evenementen naar Assen halen. Het doet ons pijn
om te horen dat het beachvolleybaltoernooi niet meer kan plaatsvinden op het
Koopmansplein. Daar mag de gemeente best een kleine duit bij in de zak doen. In
de winter kan de gemeente een potje maken voor een ijsbaan op het
Koopmansplein. Ook hier geldt weer: doe dat samen met die andere schouders.
Zorg dat er niet alleen een ijsbaan staat, maar gebruik die aanloop voor een
tijdelijke horecagelegenheid ernaast. Een sportzaak kan schaatsen verhuren.
Bouwen in en aan Assen
Het belangrijkste is dat de ontwikkelingen en investeringen breed gedragen worden. Daarvoor zijn alle genoemde partijen onmisbaar. Het wegvallen van de onzekerheid van het Factory Outlet Center geeft nu alle ruimte om echt met de binnenstad aan de slag te gaan. We hebben dan ook hoge verwachtingen van alle betrokken partijen.
Daarbij speelt ook woningbouw een belangrijke rol. Assen is een familiestad en er zal dan ook stevig geïnvesteerd moeten worden in een breed woningbouwprogramma voor de binnenstad. We moeten bouwen, bouwen, bouwen: voor jongeren, gezinnen én ouderen. Van studio’s en appartementen tot stadsvilla’s. Uiteraard moeten die woningen ook klaar zijn voor de toekomst, dus circulair gebouwd én nul-op-de-meter. Zo krijgen meer mensen een kans op een goede, betaalbare woning. Want zeg nou zelf: wie wil er nou niet leven in een mooie stad?
•
Gerard Pit,
betrokken Assenaar, oud-ondernemer en bestuursvoorzitter van de VVD Assen