Houten verkiezingsborden niet meer van de tijd

Bij de verkiezingen in Assen wordt tot op heden gebruik gemaakt van houten verkiezingsborden. Hierop worden door de politieke partijen verkiezingsposters geplakt. In de praktijk blijken posters door weer en wind los te raken en het milieu te vervuilen. Ook worden de posters ‘overplakt’. Hierdoor ‘verrommelen’ de verkiezingsborden en wordt er met enige regelmaat opnieuw weer verse posters geplakt. Naar mening van de lokale VVD fractie past dit verspillende ritueel niet meer in deze tijd. Daarom heeft fractievoorzitter Martin Rasker vragen gesteld.

© Martin Rasker

Er zijn inmiddels goede alternatieven, zoals bijvoorbeeld de Trotterborden. Hierop kunnen logo's en leuzen van politieke partijen al worden voorgedrukt. Deze borden bestaan uit een betonnen voet, een in hoogte verstelbare zuil met een aan weerszijde bedrukt doek dat van binnenuit wordt verlicht. De voet gaat, anders dan bij de klassieke borden niet de grond in. Er hoeft m.b.t. de plaatsing in Assen dan ook geen rekening gehouden te worden met kabels en leidingen. Dergelijke borden zijn duurzaam en vandalismebestendig. Meerdere gemeenten gebruiken deze of soortgelijke borden al enkele jaren succesvol.


Daarom heeft de fractievoorzitter VVD fractie, Martin Rasker, het college gevraagd om te onderzoeken hoe duur het is om van deze borden gebruik te maken. Zij willen ook graag weten hoe duur de huidige manier is, zodat daarna een beslissing kan worden gemaakt wat we bij de komende verkiezingen willen gebruiken.