VVD Assen voor behoud van hertenkampen!

Dagblad van het Noorden, 07-02-2023:

"Minister Piet Adema gaf onlangs aan dat hertenkampen in Nederland via een ‘uitsterfconstructie’ dienen te verdwijnen. Volgens het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit moeten herten niet in gevangenschap, maar in vrijheid leven. Het hert komt vanaf 1 januari 2023 dan ook niet meer voor op de wetenschappelijk samengestelde lijst van huis- en hobbydieren, die in Nederland gehouden mogen worden.


De Asser VVD verzet zich daar fel tegen. De partij geeft aan dat dit het hertenkamp in de Drentse hoofdstad er al meer dan 180 jaar staat en veel Assenaren genieten van deze plek. Schaaphok: ‘Daarnaast is het een mooie startplek om zelf, met vrienden of met familie een ronde te lopen in het Asserbos.’

De VVD Assen vindt het verbod op hertenkampen ‘een vorm van betutteling die ver van de beleefwereld van inwoners af staat’. Schaaphok: ‘Er wordt beweerd dat damherten gevaarlijk zijn voor bezoekers, terwijl er geen gevallen van gevaar bekend zijn.’

De VVD vindt dat de gemeente een verantwoordelijkheid heeft voor deze plek en wijst het college erop dat herten in Assen op een veilige en verantwoorde manier kunnen worden gehouden. De partij vraagt B en W dan ook er bij de Tweede Kamerfracties op aan te dringen het besluit tot het opdoeken van hertenkampen te herzien.

Alternatief

Mocht het hertenkamp in Assen toch moeten verdwijnen, wil de VVD dat het college nadenkt over alternatieven om de locatie van het hertenkamp te behouden als ‘aantrekkelijke plek voor jong en oud’. ‘En een alternatief dat rechtdoet aan de monumentale status van het gebied, bijvoorbeeld door het houden van andere dieren.’"