Voorzitter,
Wat we hier vanavond in Assen bespreken, is onderdeel van een groter geheel. De realiteit is dat de hele asielketen in Nederland piept en kraakt. Van de Europese buitengrenzen waar nauwelijks grip is, tot aan Ter Apel waar mensen zelfs op het gras moesten slapen omdat het te vol was. Zolang er in Den Haag geen fundamentele keuzes worden gemaakt over instroom, spreiding en snelheid van procedures, worden gemeenten, bewoners en mensen in de asielopvang zelf de dupe van een beleid dat het niet meer bijbenen kan. De druk op voorzieningen, zoals zorg, woningen en onderwijs, is simpelweg te hoog.
Voor VVD Assen is het duidelijk: we willen onze bijdrage leveren, maar niet grenzeloos. Zoals het gezegde luidt: als we doen wat we altijd al deden, krijgen we wat we altijd al kregen. En dat betekent een vol azc en een ontevreden wijk. Dat moet en kan beter.
Wij lopen niet weg voor onze verantwoordelijkheid en dragen juist bij met werkbare oplossingen. Die oplossingen komen overigens niet uit de lucht vallen. Afgelopen periode hebben wij meerdere gesprekken gevoerd, met name met mensen uit de omliggende wijk. Zij hebben zich al die jaren constructief opgesteld, en komen ook met haalbare en breed gedragen plannen om hun wijk leefbaarder te maken. Neem bijvoorbeeld het voorstel om de looproute van het azc richting het centrum aan te passen. Niet meer door de wijk, maar langs de Europaweg. Dat verlicht de druk op de wijk, en is voor de mensen in het azc ook nog eens sneller. College, ga dat gewoon doen! En het liefst een beetje snel. Houd daarbij natuurlijk ook rekening met de veiligheid en oversteekplekken op de Europaweg. Om richting de toekomst ook te borgen dat er echt wat wordt gedaan met de input vanuit de wijk, dienen wij daarom samen met de ChristenUnie een amendement in.
Voorzitter, dan het voorstel om maximaal 1000 opvangplekken te houden. We moeten ons realiseren dat het hier niet gaat om alleen aantallen op papier. Het gaat om wat dat in de praktijk betekent: druk op de ruimte en druk op de wijk. Dat nemen we serieus. Daarom dienen we samen met Stadspartij PLOP een amendement in dat voorstelt om het aantal
opvangplekken terug te brengen naar maximaal 750*. Want als je kiest voor langdurige opvang, moet je ook kiezen voor kwaliteit. Voor de mensen in het azc en voor de mensen eromheen.
Dan voorzitter, onze rol als gemeente houdt niet op bij opvang alleen. Ook integratie is een wezenlijk onderdeel van migratie. Het leren van de Nederlandse taal, hoe wij hier met elkaar omgaan en ook de eerste stappen naar een opleiding of werk horen daarbij. We zijn blij te lezen dat het college daar aanvullend beleid op gaat ontwikkelen. Zelf zullen we de komende tijd ons ook verdiepen in de kansen die er nog zijn op het gebied van integratie en met eigen voorstellen komen als dat nodig is.
Tot slot voorzitter, VVD Assen loopt niet weg voor onze verantwoordelijkheid. Dat betekent niet zomaar overal ja tegen zeggen, maar bijdragen met werkbare oplossingen. Want voorzitter, zolang er nog mensen vluchten voor oorlog en geweld en deze mensen echt onze bescherming en veiligheid vragen, zullen wij daarvoor staan. Wij doen hier ons deel, nu is het aan Den Haag om het systeem als geheel weer werkbaar te maken, ook voor Assen.
*Helaas heeft dit amendement geen meerderheid gehaald. We hadden graag gezien dat het college dit standpunt tegemoet was gekomen. In de beantwoording gaf het college aan dat alle maatregelen die in het raadsvoorstel staan, en de maatregelen die in het aangenomen amendement van ChristenUnie en SP staan, zullen leiden tot een vermindering van het aantal opvangplekken. Een exact aantal kon het college nog niet geven. Daarbij zorgt ook de sluiting van de Expo hal tot een verlaging van de totale asielopvang in Assen. Met die overwegingen, hebben we daarom voor het raadsvoorstel gestemd.